BLOG

A Fenntartható fejlövés blog a Planet Fanatics Network szellemi játszótere, ahol szakértőink szakmai és személyes véleményüket osztják meg aktuális, fenntarthatósághoz kapcsolódó témákban. Trendekről, jógyakorlatokról, szabályozói döntésekről, környezeti jelenségekről, stb.

Legújabb cikkek

#plasticfreejuly

Bár javában tart már a műanyagmentes július, nem késő csatlakozni. Listáztunk pár tippet, amivel már ma belefoghatsz!

Tovább a cikkre

Társadalmi kutatás minisorozat / 4.

A 65 év felettiek szerint a “Tisztességes munka és gazdasági növekedés” megteremtése a legsürgetőbb az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok közül.

Tovább a cikkre

Társadalmi kutatás minisorozat / 3.

A női válaszadók 98%-a elvárja, hogy a vállalatok a járvány után komolyabban foglalkozzanak a társadalmi és környezeti felelősségvállalással, ezen a téren határozott célkitűzéseket és lépéseket tegyenek.

Tovább a cikkre

Társadalmi kutatás minisorozat / 2.

A fiatalok átlag feletti arányban támogatják, hogy a klímaváltozásra hasonló sürgősséggel reagáljunk, mint a koronavírusra, illetve, hogy a járvány alatt is kommunikáljanak a vállalat a fenntarthatósági témákról.

Tovább a cikkre

Társadalmi kutatás minisorozat / 1.

Az idősebbek a társadalmi problémákra sokkal érzékenyebbek.

Tovább a cikkre

Érzékenyebbek lettek a magyarok a társadalmi és környezeti problémákra a járvány alatt

A Planet Fanatics’ Network online kutatás keretében mérte fel a magyar lakosság érzékenységének változását a társadalmi és környezeti problémákra vonatkozóan a világjárvány időszakában. Amellett, hogy az érzékenység mérhetően nőtt, a válaszadók 95%-a elvárja a vállalatoktól, hogy a járvány után komolyabban foglalkozzanak a társadalmi és környezeti felelősségvállalással.

Tovább a cikkre

Feltételezések helyett kérdeztünk

A járvány alatti társadalmi érzékenység változásáról szóló kutatásunkat június 30-án lezártuk. Az eredményeket szerdán publikáljuk.

Tovább a cikkre

Gyerekek a Föld nevében avagy ma indult az Earth Speakr

Kiterjesztett valóság, gyerekek és a Föld – Earth Speakr

Tovább a cikkre

Te újraindítottad már az életed?

A napi sajtó egyik kiemelt üzenete napjainkban az újraindulás. A gazdaság, a munkahelyek, az élet újraindítása. De vajon hogyan lehet mindezt fenntartható módon tenni?

Tovább a cikkre

Így lesz Európa elsőként klímasemleges

A cél nemes, de hogy teljesüljön, mindenkinek változtatnia kell.

Tovább a cikkre

Így fest a fenntarthatósági világtérkép

Megjelent a 2020. évi EPI (Environmental Performance Index), amely ezúttal 180 országot értékelt, azok környezeti egészsége és ökoszisztémáik életképessége szerint. Az első helyen Dánia végzett.

Tovább a cikkre

Karbonsemlegesség lépésről lépésre

A vállalatok a karbonsemleges működéssel tudják leginkább támogatni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságot. Megmutatjuk, hogy működik ez.

Tovább a cikkre

Mitől lesz jó egy fenntarthatósági jelentés?

A fenntarthatósági jelentés készítésének rejtelmei

Tovább a cikkre

Hogy vagy? // Interjú Guld Ádámmal

A “Hogy vagy?” interjú sorozatunk 4. epizódjának vendége Guld Ádám médiakutató, kommunikációs szakember, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, akivel tavaly, a 12. Fenntarthatósági Napon is beszélgettünk a social buborék kapcsán.

Tovább a cikkre

Mint hal a vízben?

A környezetünk, és a biodiverzitás védelmében, valamint a globális akciókban talán az a legnehezebb, hogy az ember a saját lakókörnyezete iránt a legérzékenyebb és nehéz rámutatni, hogy a világ másik felén történő események egyszer csak rá is hatással lesznek.

Tovább a cikkre

Cégek a klímavédelemért

1972-ben tartotta az ENSZ az első Ember és bioszféra címet viselő környezetvédelmi konferenciáját, ennek határozatában a találkozó elsőnapját jelölték ki a Környezetvédelmi világnapnak, amit azóta is június 5-én tartunk.

Tovább a cikkre

1 milliárd drónok által ültetett fa 2028-ig

Biodiverzitás, erdősítés, klímavédelem – mindez a drónok segítségével

Tovább a cikkre

Hajléktalan otthon az Amazon felhőkarcolójában

Az Amazon a Washington állambeli Seattle-ben, konkrétan a saját felhőkarcoló székházában nyitotta meg hajléktalan otthonát, ami 8 emeletet foglal el, és kellő helyet ad a járvány alatt is, hogy még ha fedél alatt vannak is a lakói, a távolságot így meg tudják tartani.

Tovább a cikkre

Hogy vagy? // Interjú Küllői Péterrel

A “Hogy vagy?” interjú sorozatunk 3. epizódjának vendége Küllői Péter, volt befektetési bankár, filantróp és nem mellesleg a Fenntarthatósági Napok törzsvendége.

Tovább a cikkre

Tudtuk, hogy jön, csak azt nem, hogy mikor és honnan

Évek óta várható volt, hogy jön egy nagy, a világon végigsöprő járvány.
Két olyan videót szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, amiben ezeket a témákat is tárgyalják.

Tovább a cikkre

Évente 20 milliárd euró a biodiverzitásra

Az Európai Bizottság az Európai Zöld Megállapodás részeként május 20-án elkötelezte magát a 2030-ig tartó időszakra szóló biodiverzitási stratégia előterjesztése mellett bolygónk sérülékeny természeti erőforrásainak védelme érdekében.

Tovább a cikkre

Erősíteni kell a vállalatok ESG témakörökről szóló beszámolási gyakorlatát

2018 volt az első év, amikor az uniós szabályozás harmonizációja következtében a közérdeklődésre számot tartó vállalatoknak az éves pénzügyi beszámolójukban az ún. nem pénzügyi kimutatásukat is közzé kellett tenniük.

Tovább a cikkre

17996348880 – 8715956385

Idén május 20-ig rendelkezhet mindenki. Ha nincs olyan civil szervezet, aki közel áll hozzátok, itt megtalálhatjátok a felajánlásra jogosultakat, keressetek egyet. Segítsetek a társadalmi szervezeteknek az 1%-otokkal!

Tovább a cikkre

Energiaigény a vesztegzár alatt… avagy tényleg az történt, amire számítottunk?

Megvizsgáltuk, hogyan alakult az energiafogyasztás a COVID-19 sújtotta országokban, valamint globálisan.

Tovább a cikkre

Merre tovább a felépülés után?

Ha véleményt akarunk formálni arról, hogy mit gondolnak az emberek, akkor érdemes megkérdezni őket. Ezért egy rövid kérdőívet állítottunk össze.

Tovább a cikkre

Madarak és Fák napján az erdőkről a számok tükrében

Ha már Madarak és Fák napja van ma, akkor álljon itt egy kis összefoglaló az erdők helyzetéről a világban, melyből kiderül, hogy lassul az erdőirtás mértéke, terjedőben a fenntartható erdőgazdálkodás.

Tovább a cikkre

Hogy vagy? // Interjú Szabó Simonnal

Második beszélgetőtársunk Szabó Simon, színész, rendező, akit többek között arról is kérdeztünk – kapcsolódva az FN12 társadalmi szekciójának egyik témájához – hogy vajon milyen új tudattalan előítéletek alakulnak ki bennünk a járvány hatására.

Tovább a cikkre

Esélyegyenlőség vs. előítéletek

Az Esélyegyenlőség napján, arra szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét, hogy bár sok területen értünk el eredményeket ebben a témában, továbbra is hatalmas feladat áll előttünk az egyenlőség és az egyenlő esélyek megteremtése területén.

Tovább a cikkre

Hogy vagy? // Interjú Szvetelszky Zsuzsával

Új interjú sorozatunk első részében Szvetelszky Zsuzsannával beszélgettünk. Szó volt többek között új normákról, rendszerről, szorongásról és legyőzéséről.

Tovább a cikkre

A járványról és a jövőről Bill Gatestől

Kezelés, védőoltás, tesztek és újranyitások. Bill Gates gondolatai a világjárványról.

Tovább a cikkre

Volt egyszer egy… klímaváltozás Hollywoodban

A hollywoodi filmek milliókat ültetnek a képernyők elé és számos olyan témát dolgoznak fel, amelyek a mindennapi életünk egy-egy lehetséges jövőképét mutatják be. De mi a helyzet a klímaváltozással? 10 filmet sorolunk fel, amit ismerünk, és a témához köthető. Ha van még, szóljatok!

Tovább a cikkre

Egy nap a holnapért

50 év alatt ma először, digitálisan zajlanak a Föld Napja mozgalom eseményei. De mi is történt 50 év alatt? Időutazás indul.

Tovább a cikkre

Fokozódó válság, erősödő szegénység

Cikkünkben arra szeretnénk rávilágítani, hogy az éhezés az eddiginél is nagyobb méreteket ölt jelenleg a világban és hazánkban is.

Tovább a cikkre

3D nyomtatott épületek nyomában

Cikkünkben a 3D nyomtatott épületekről, többek között a jelenleg legnagyobbként számon tartott, Dubaiban készült 9,5 méter magas és 640 négyzetméter területű, első kétszintes nyomtatott épületről olvashatsz.

Tovább a cikkre

CDP – ahol a piac fele jelen van

Cikkünkben körbejárjunk a 2000-ben alakult nonprofit kezdeményezést, amely azzal a céllal jött létre, hogy egy egységes rendszert biztosítson vállalatok, városok és régiók számára, hogy azok összehasonlítható információkat jelentethessenek meg környezeti hatásaikról.

Tovább a cikkre

És mi a helyzet a műanyagokkal?

A veszélyhelyzetben első az emberek biztonsága, egészségük védelme. Cikkünkben ahhoz adunk tippeket, hogy hogyan tudod mindezt fenntarthatóan, a környezetre tekintettel tenni.

Tovább a cikkre

TCFD – 4 betű, amit a jövőben sokat fogunk hallani

Ismerd meg a klímakockázatok pénzügyi megközelítését, részletesen.

Tovább a cikkre

Környezet, társadalom, irányítás – emberarcú kapitalizmus?

A felelős befektetési értékelésekről szóló sorozatunk második részében az ISS ESG-t mutatjuk be részletesen.

Tovább a cikkre

Mi fán terem a Science Based Targets?

Összefoglaló az Science Based Targets működéséről, hatásairól és a csatlakozsi lehetőségekről.

Tovább a cikkre

Te mit vállalsz a holnapért?

Cikkünkben a Föld órája elnevezésű környezetvédelmi mozgalom részleteiről, céljairól és a 2020. évi kampányról írunk, többek között, hogy egyének és közösségek hogyan tudnak kapcsolódni, akár az akció után is a kezdeményezéshez.

Tovább a cikkre

A Planet Fanatics home office-os kutyái

Mi így dolgozunk a karantén idején, otthonról. #maradjotthon – a home office 9. napja, 6 kutyával.

Tovább a cikkre

Segíts Te is a kutatásban!

Cikkünkben a Szegedi Tudományegyetem matematikai tanszékcsoportja, a Bolyai Intézet által “Lakossági adatokkal a koronavírus megfékezéséért” címmel indított felmérése szeretnénk felhívni a figyelmet.

Tovább a cikkre

COVID-19 vs klímaváltozás

Cikkünkben a koronavírus járvány környezeti hatásait foglaltuk össze.

Tovább a cikkre

Felelős befektetői értékelések / FTSE4Good

Új cikksorozatunkban bemutatjuk a hazai vállalatokat is megcélzó felelős befektetői értékeléseket. Elsőként jöjjön a FTSE4Good Index.

Tovább a cikkre

Nálunk nappal is süt a Nap…

… éppen ezért célszerű lenne az onnan származó energiát minél nagyobb arányban hasznosítani.

Tovább a cikkre

Légy hölgy, mondják

Számunkra fontos a sokszínűség, amit sokszor épp a társadalmi konvenciók gátolnak. Ezért szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna a “Be a Lady They said” című írás és üzenete..

Tovább a cikkre

Korábbi írásaink a Fenntartható Fejlövés blogon olvashatók.